Consilierii locali din Cugir au pe ordinea de zi a şedinţei de vineri un proiect prin care se propune demararea procedurilor pentru declararea ansamblului de instalaţii şi construcţii hidroenergetice Apeductul Wasser – Leiner Cugir ca monument istoric din categoria “monumente tehnice”. Astfel, acesta ar urma să fie inclus într-un traseu turistic.
Este vorba despre demararea procedurilor în vederea identificării şi a clarificării situaţiei juridice a terenului pe care este amplasat ansamblul de instalaţii şi construcţii hidroenergetice Apeductul “Wasser – Leiner” Cugir, situat administrativ în Oraşul Cugir, zona Râul Mic, respectiv pentru demararea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a imobilului-teren, a întocmirii studiului de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie “Reabilitare Wasser-Leiner, turn de apă şi amenajare traseu turistic.
În documentaţia proiectului se motivează că “pentru creşterea atractivităţii turistice a Oraşului Cugir este necesară punerea în valoarea a ansamblului de instalaţii şi construcţii hidroenergetice Apeductul Wasser-Leiner Cugir – Turnul de Apă, care se diferenţiază de altele similare, prin unicitate, printr-o frecvenţă mică de răspândire pe plan naţional, care utilizează materiale şi o tehnologie în premieră, iar prin apariţia lui a generat noi direcţii de dezvoltare a tehnicii.”
Turnul de Apă a fost obiectul unor lucrări de restaurare, din 2011, estimate atunci la valoarea de 200.000 lei.
Turnul de Apă a rămas nefolosit din anul 1964. A fost construit de meşteri italieni, iar scopul său era de a regulariza apa adusă din canalul Wasser – Leiner” – drumul de apă de la barajul ridicat în faţa apelor Râului Mic. Acest turn are 25 metri înălţime, apa având o cădere de 60 metri şi punea în mişcare paletele turbinelor ce asigurau curentul electric necesar f