Gripa rămâne cea mai importantă infecţie virală respiratorie, deoarece este singura care produce epidemii la intervale de 2-3 ani. Specifică sezonului rece, ea poate avea o evoluţie gravă, imprevizibilă, rapidă, cu risc vital. Deși, până în prezent, la nivelul județului nu a fost diagnosticat niciun caz de gripă, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări pentru vrânceni.
Aceștia spun că gripa debutează brusc, cu febră mare, frisoane, dureri musculare şi cefalee, astenie, stare generală alterată, apoi apar manifestări respiratorii cu secreţii nazale abundente, conjunctivele congestionate, strănut, dureri la înghițire, voce răguşită, tuse uscată sau umedă cu expectoraţie greu de eliminat. Aceștia avertizează că gripa este contagioasă. „Deoarece gripa se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri: nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului; batistele personale nu se împrumută; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile; se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.)”, spun specialiștii DSP.
Din păcate, există cazuri în care gripa se poate complica, în cele mai grave cazuri putând duce la deces. Cele mai frecvente şi uneori grave complicaţii pot fi pneumoniile bacteriene, otitele, sinuzitele, bronşiolita, edemul pulmonar, laringita obstructivă, meningoencefalita, miocardita și şocul toxic. De aceea, specialiștii DSP recomand