News Efectele Ordonanţei 57, de amânare în acordarea unui anumit număr de certificate verzi pentru industria regenerabilelor, se vor cumula cu cele ale Hotărârii de Guvern ce va decide anularea unui anumit număr de certificate pe motiv de supracompensare în industria de profil. Potrivit ANRE, acest lucru va însemna, anul viitor, scăderea de patru ori a sprijinului pentru industria "verde".
Producătorii de energie eolieni şi fotovoltaici ar putea primi un sprijin financiar de patru ori mai mic din partea consumatorilor români, în 2014, ca urmare a cumulării efectelor a două acte legislative. Astfel, analiza Agenţiei de Reglementare în Energie pe piaţa de profil, ale cărei concluzii au fost publicate în aprilie, a relevat o supracompensare de 2 la 1 cost-beneficiu. Analiza se va transforma într-o Hotărâre de Guvern, până la sfârşitul anului, care va anula acordarea a trei certificate verzi pentru industria solară şi a 0,5 pentru cea eoliană. Astfel, solarul ar rămâne cu trei certificate , iar eolianul cu 1,5.
Potrivit preşedintelui ANRE Nicolae Havrileţ, acest ordin s-ar cumula cu efectele Ordonanţei 57/2014 promovate de Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, care prevede amânara acordării unui număr de certificate verzi pentru firmele din eolian şi solar până la jumătatea lui 2017(1,5 la fotovoltaic, 1 la eolian).
Astfel, anul 2014 îi va găsi pe producătorii de energie din surse solare cu doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea, iar pe cei eolieni cu doar 0,5 certificate verzi, de unde, până la jumătatea acestui an, erau 6, respectiv două certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea.
„Se cumulează prevederile Ordonanţei 57 cu deciziile pe supracompensare. Să ne înţelegem însă. Producătorii de energie din surse regenerabile nu pierd certificate verzi prin Ordonanţa 57, acordare