„Toamna naţiuinilor“, carte apărută în traducerea românească datorată lui Vasile Moga, în colecţia Historia a editurii ieşene Polirom, e, în principal, o succesiune de şase studii despre felul în care s-au despărţit de comunism, în toamna-iarna lui 1989 dar şi încă pe durata a altor câţiva ani după aceea, ţările satelite ale fostei Uniuni Sovietice.
Un, poate, ultim tablou de familie. Sau tabloul final al unei foste familii. Al unei familii alcătuită nenatural, împotriva unor voinţe şi aspiraţii fireşti, prin forţă şi diktat. Urmare a unor împărţeli, a unor invazii mai mult sau mai puţin la vedere ori recunoscute şi urmare a unor trădări şi pactizări din interior.
Cartea e scrisă de trei istorici polonezi ˗ Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz, Pawel Ukielski. Primul nume ne este deja familiar, căci lui Adam Burakowski îi datorăm consistenta lucrare Dictatura lui Nicolae Ceauşescu˗ 1965-1989 ˗Geniul Carpaţilor, apărută în româneşte tot la Polirom, în anul 2011.
Cele şase studii, completate cu o introducere în două părţi (Prăbuşirea comunismului, Perestroika) şi o concluzie, cărora li se adaugă şi necesarele note bibliografice, nu au nici pe departe nici aceeaşi consistenţă şi nici aceeaşi valoare. Deşi urmează cam acelaşi parcurs. Descriu, înregistrează şi interpretează cam tot ceea ce s-a întâmplat în fiecare din cele şase ţări îndeosebi pe parcursul anului 1989, uneori chiar şi mai înainte, sintetizează procesul de predare a puterii mai întâi de către vechii lideri comunişti deveniţi anacronici în raport cu noul lider de la Moscova, Mihail Gorbaciov, mai apoi în raport cu timpurile, iar mai apoi, uneori chiar la distanţă de luni ori de zile, de către partidele comuniste, rezumă ceea ce a urmat. Întotdeauna critic, cel mai adesea riguros, clar şi în detaliu.
Cum era de aşteptat, cel mai voluminos studiu, cred că şi cel