În articolul precedent am avut în vedere rezistența cardiovasculară care este probabil cel mai important element al fitness-ului. În acest articol vom discuta și despre celelalte elemente care compun fitness-ul, și anume: forța, rezistența, flexibilitatea și controlul greutății.
Forța
Este definită ca fiind nivelul la care un mușchi poate exercita puterea maximă. Mai precis, este abilitatea mușchiului de a executa o singură mișcare pe o anume traiectorie, împotriva unei rezistențe maxime. Pentru o imagine mai clară, închipuiți-vă un powerlifter doborând un record la împins cu bara din orizontal. De-a lungul timpului, au fost recunoscute câteva moduri eficace de a “construi” forța. Cel mai bun și cel mai popular mod rămâne efectuarea de exerciții cu greutăți, crescând progresiv greutatea folosită. În măsura în care forța musculară crește, este mărită și greutatea folosită. Forța maximă poate fi atinsă efectuând 3-4 serii a câte 4-6 repetări dintr-un exercițiu împotriva unei rezistențe maxime, cu pauze nu mai mici de 3 minute între serii. De asemenea, recuperarea musculară de 48-72 de ore între antrenamente, pentru aceeași grupă musculară, asigură atingerea punctului maxim al forței.
Rezistența musculară
Este abilitatea mușchiului de a repeta o mișcare, de cât mai multe ori, cu o greutate suficient de mare, timp de câteva minute. Rezistența musculară este în strânsă legătură cu forța musculară. Spre exemplu, un ciclist are nevoie pentru o cursă și de forță, dar și de rezistență musculară. Culturiștii au de asemenea nevoie de rezistență și de forță. În pregătirea lor, culturiștii efectuează antrenamente cu greutăți mari pentru creșterea forței și implicit a masei musculare, dar și antrenamente de rezistență musculară care conduc la epuizare musculară, creând mediul propice pentru hipertrofie musculară.
Citeste mai mult pe fitness-nutr