Consiliul Judeţean Harghita a aprobat, miercuri, organizarea referendumului local pe tema regionalizării, proiectul de hotărâre fiind votat de majoritatea consilierilor (UDMR, PCM şi PPMT), iar împotriva acestuia s-au exprimat trei aleşi ai USL.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că iniţiativa UDMR privind proiectul de hotărâre pentru organizarea referendumului, la care populaţia să fie consultată în legătură cu oportunitatea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cu centrul regiunii în Târgu Mureş, a fost semnată de aproape 40.000 de locuitori ai judeţului, care şi-au exprimat dorinţa ca secuimea să formeze o regiune separată de devoltare.
"Majoritatea banilor europeni sunt îndreptaţi către regiuni, nu către ţară. Propunerea ca Harghita, Covasna să fie împreună cu Braşovul nu este sustenabilă. Braşovul va lua 60-70 la sută din fonduri şi celelalte judeţe vor lua mult mai puţin. La începutul anului am iniţiat o cercetare şi am reuşit să arătăm că ne confruntăm cu o discrepanţă mare dacă mergem mai departe cu actualele regiuni. Nu e bine să punem săracul lângă cel bogat, va duce la sărăcirea mai adâncă a săracului. Nu cred că cei din Bucureşti trebuie să stabilească regiunile de dezvoltare", a spus Borboly Csaba, citat de Mediafax.
CITEŞTE ŞI Elevii harghiteni nu au primit încă lapte şi corn. Cum se scuză autorităţile
La rândul său, consilierul PCM Sebestyen Csaba a propus organizarea unei şedinţe comune cu CJ Mureş, pentru a le prezenta autorităţilor de acolo, care au respins organizarea referendumului, importanţa demersului.
Preşedintele PPMT Harghita, consilierul Sorban Attila, a declarat că referendumul pentru regionalizare reprezintă doar "un pas mic", iar maghiarii ar trebui să ceară "mult mai mult", respectiv autonomie, deoarece politicienii v