Până acum, micuţii care se năşteau "altfel" erau diagnosticaţi cu autism după ce umblau ani de zile din medic în psiholog. Astăzi sunt depistaţi din timp şi primesc terapie gratuită.
Mălin și mama sa au tăiat panglica primului centru de diagnosticare timpurie în autism
La numai şase ani, Mălin ştie deja să scrie şi să citească. O adevărată minune, având în vedere că în urmă cu doar patru ani a fost diagnosticat cu autism.
Eroina fiului său
Progresului său se datorează în totalitate mamei, Daniela Bololoi, care a inaugurat, ieri, primul centru de diagnosticare şi intervenţie timpurie în autism din Români, unde copiii asemeni fiului ei vor putea să beneficieze de terapie gratuită. Totul a fost posibil datorită donaţiei de 50.000 de euro din partea Fundaţiei Enel Cuore. "Nu vreau ca şi alţi părinţi să bâjbâie din medic în medic, aşa cum am făcut eu. Aici vor fi supuşi unor teste speciale ADOS şi ADI-R, vor primi o evaluare psihologică, dar şi un plan de intervenţie", a explicat Daniela.
Aceasta a înfiinţat asociaţia HelpAutism, în 2010, iar proiectul s-a extins de la an la an, cu ajutorul părinţilor voluntari. "Şedinţa cu un terapeut nu costă mult, 30 de lei pe oră. Unui astfel de copil îi trebuie însă până la şase ore pe zi. La noi, părinţii nu scot niciun ban din buzunar, dar îi învăţăm cum să se implice în atragerea de sponsori. Anul acesta, spre exemplu, au strâns 20.000 de formulare de direcţionare a 2% din venit", a mai spus Daniela. Entuziasmul său a ajutat-o să obţină şi fondurile pentru crearea centrului.
"România a primit acest grant, din alte 40 de ţări în care funcţionează compania. Vrem ca aceşti copii să arate că pot avea o viaţă frumoasă alături de semenii lor", a declarat, ieri, Radu Coşarcă, director de Relaţii Externe Enel România.
În prezent, prin intermediul asociaţiei HelpAutism, o sută de copii benefic