Interviu cu Mircea Buga, directorul Companiei Naționale de asigurări în Medicină.
În 2014 asigurările medicale vor fi mai scumpe. Cât vor costa? Răspunde Mircea Buga, directorul Companiei Naționale de asigurări în Medicină.
Europa Liberă: Domnule Buga, executivul a aprobat astăzi proiectul Legii fondurilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor, stabilind un deficit de 100 mln lei. Dar ceea ce se reţine este că poliţa medicală obligatorie se scumpeşte, de la 700 de lei, se pare că, ajunge să coste 4000 de lei, ceva mai mult de 4 ori. Cum se explică aceasta?
Mircea Buga: „Nu e vorba de majorarea preţului la poliţă, noi vorbim de creşterea fondurilor de asigurări medicale pentru anul următor, care se compune din mai multe componente. Una se referă la prima de asigurare pe care o plăteşte angajatorul şi angajatul care, într-adevăr, se majorează cu 7-8 la sută. Poliţa de asigurare e un document de hârtie, deci, reprezintă o hârtie. Noi vorbim de plăţile care sunt achitate de către angajatori şi angajaţi. Deci 4+4 la sută va fi taxa pentru anul următor, contribuţia care va fi achitată în fondul de asigurări. 8 la sută este o creştere nu atât de esenţială, noi am mai avut astfel de creşteri, din 2007 până în 2009, tot câte un procent anual a crescut. Am început cu 4 la sută, media europeană este de 13 la sută. Deci ne mişcăm treptat spre un sistem veritabil de asigurări medicale.”
Europa Liberă: Dar lărgiţi şi gama de servicii în domeniu?
Mircea Buga: „Evident. Acesta e şi scopul, elementul de bază este mărirea alocaţiilor publice pentru sănătate şi, respectiv, micşorarea cheltuielilor personale, Fiecare cetăţean va cheltui mai puţin pentru sistemul de sănătate, datorită creşterii fondurilor de asigurări. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă un volum de servicii mai mari...
private, pentru sănătat