Proiectul declaraţiei finale a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care circulă în aceste zile printre participanţi, omite orice referire la posibilitatea ca ţările Parteneriatului să adere, cândva, la Uniunea Europeană. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a obţinut un exemplar al proiectului de declaraţie.
Potrivit Radio Europa Liberă, proiectul de declaraţie finală nu menţionează articolul 49 din tratatul Uniunii Europene, cel care precizează că orice ţară europeană poate cere să fi admisă dacă „respectă valorile fundamentale al Uniunii Europene“.
Articolul 49 era menţionat în versiuni prealabile. Acum însă în proiect este menţionat că „participanţii la summitul de la Vilnius recunosc, din nou, aspiraţiile europene şi opţiunea pentru Europa ale unor parteneri precum şi hotărârea lor de a crea democraţii adânci şi viabile“.
Articolul 49 are însă o importantă încărcătură juridică şi simbolică, remarcă Rikard Jozwiak de la Bruxelles. Aşa că omiterea oricărei referinţe la acest articol este o lovitură dată ţărilor care sprijină continuarea extinderii, cum sunt Polonia şi Suedia. Acestea sperau să dea ţărilor din Parteneriatul Estic perspectiva mai clară a unei legături mai strânse cu Uniunea Europeană.
Dispariţia din text, cel puţin în acest moment, a articolului 49 pare să fie însă victoria ţărilor care pledează pentru îngheţarea, fie şi temporară, a extinderii, grup condus de Germania, Franţa şi Olanda , din care fac parte şi ţările sudice.
„Ţările UE salută progresele făcute de Moldova privind liberalizarea regimului de vize“
În proiectul documentului final se mai arată că ţările Uniunii Europene salută „progresele făcute de Moldova pentru a îndeplinii condiţiile din cadrul planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize“. De remarcat aici că nu se