Comunitatea elenă din Constanţa va demara, în curând, un proces de inventariere a caselor greceşti din oraş. Este vorba despre clădiri cunoscute care, deşi au fost construite chiar şi în urmă cu peste o sută de ani, au rezistat în timp.
Printre aceste case se numără Casa Theodor Russo, Casa Zafirios Kyriakou, Casa Constantinidi, Vila Şuţu, Casa Manicatide. Este de prisos să menţionăm că aici intră şi Biserica Elenă Mertamorfosis şi, bineînţeles, Teatrul Elpis. Potrivit reprezentanţilor comunităţii elene, este vorba, în total, despre aproximativ 50 de astfel de clădiri ale căror poveşti vor fi publicate în următorul volum din istoria grecilor din Constanţa.
Casa Manicatide din strada Nicolae Titulescu datează încă din 1899. A fost denumită aşa după numele comerciantului Take Manicatide, membru marcant al Partidului Conservator. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului H. N. Mangoianujn, în stil eclectic, cu elemente de decoraţie clasicizate.
Casa Theodor Russo a fost ridicată, în 1897, de grecul cu acelaşi nume, după planurile arhitectului Pelopidas Couppa. Situată pe strada Rosetti, construcţia are patru nivele şi mansardă.
Despre Casa Zafirios Kyriakou, de pe strada Ecaterina Varga, nu există însă prea multe date. Imobilul a fost ridicat de un comerciant grec.
În ceea ce priveşte Casa Constantinidi, aceasta a fost construită în 1905, în stilul staţiei - monument Karlplatz din Viena (opera lui Otto Wagner) şi are elemente Art Nouveau. Este situată pe strada Kogălniceanu (actualul sediu al Alianţei Franceze).
Cunoscuta Vilă Şuţu, ridicată la 1899 după planurile arhitectului Grigore Cerchez, a fost construită de numismatul Mihail Şuţu. Clădirea este amplasată pe stâncă şi este vizibilă din Portul Tomis. Interiorul imobilului are incluse săli decorate în stilul palatelor arabe, cu elemente specifice palatelor