Au vrut sa-si incalzeasca locuintele si au facut focul, dar nu s-au asigurat ca au cosurile de fum curatate de funingine sau protejate termic fata de peretii caselor.
Caldura radiata sau scanteile sarite din cosurile de fum au aprins grinzile din acoperisurile a doua locuinte din Urlati (com.Gorbanesti) si Mascateni (com. Albesti).
Cele mai mari pagube s-au inregistrat in urma incendiului de la Gorbanesti, unde locuinta unei familii a fost distrusa partial intr-un incendiu generat, cel mai probabil, de un cos de fum neprotejat termic fata de materialele combustibile.
Incendiul s-a extins cu repeziciune la o parte din bunurile din locuinta. S-a intamplat luni, la orele pranzului.
Doua echipaje de pompieri din cadrul Garzii de Interventie Trusesti au intervenit pentru stingerea incendiului si inlaturarea efectelor, mai bine de doua ore. Valoarea pagubelor a fost estimata la 30.000 lei.
Cosurile de fum defecte sau necuratate se afla printre cele mai frecvente cauze care genereaza incendii la Botosani, in sezonul rece. Pompierii spun ca multe evenimente puteau fi prevenite daca s-ar respecta o serie de reguli si masuri de prevenire si stingere a incendiilor.
De aceea este bine de stiut ca sobele folosite pentru incalzit pe timp de iarna si cele folosite pentru preparatul hranei trebuie sa aiba cosuri pentru evacuarea fumului executate din caramida pe fundatie proprie. Cosurile, indiferent de constructia lor, se vor curata de zgura o data la cel mult doua luni de functionare. (A.D.) Au vrut sa-si incalzeasca locuintele si au facut focul, dar nu s-au asigurat ca au cosurile de fum curatate de funingine sau protejate termic fata de peretii caselor.
Caldura radiata sau scanteile sarite din cosurile de fum au aprins grinzile din acoperisurile a doua locuinte din Urlati (com.Gorbanesti) si Mascateni (