Rusia depune eforturi pentru a reveni in liga marilor puteri si prin santaj energetic, dar paleta instrumentelor folosite este cu mult mai larga, inclusiv comertul, mass media, accesul la piata muncii si conflicte ca acela din Transnistria, afirma Stanislav Secrieru, expert afiliat, de la Centrul Roman pentru Politici Europene.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Stanislav Secrieru a explicat in ce zone se manifesta ambitiile Rusiei in Romania, fiind vorba in principal de doua dosare importante: R. Moldova si scutul antiracheta.
Decizia Kievului de a intoarce spatele UE este o victorie a Rusiei care va avea efecte defavorabile asupra interesului national al Romaniei. Totusi nu exista un risc real ca Romania sa reintre in zona de influenta ruseasca.
Expert CRPE - 2014 este crucial pentru desprinderea R. Moldova de spatiul post-sovietic
De ce a intors Ucraina spatele Uniunii Europene chiar inante de summit-ul de la Vilnius?
In lumina manifestatiilor pro-Europene ce au loc in Ucraina, ar fi mai util sa ne intrebam de ce presedintele Ianukovici a intors spatele UE. Si oare l-a intors definitiv? Decizia de a suspenda procesul de apropiere de UE a fost conditionat de factori interni si externi. Partial, presiunea economica exercitata de Rusia si-a spus cuvantul.
Comertul Ucrainei cu Rusia a scazut cu 25% de la inceputul anului, lipsind bugetul de incasari vitale in conditiile in care deficitul bugetar a continuat sa creasca rapid. Rusia a dat de inteles ca va lua masuri mai severe in cazul in care Ucraina va semna Acordul de Asociere la summit-ul de la Vilnius.
Situatia economica in Ucraina este extrem de dificila. In 2014, pentru a acoperi gaura in bugetul de stat si pentru plata unei datorii externe, Ucraina va avea nevoie de un imprumut in valoare de 10-15 miliarde dolari. UE si FMI ar put