Cea mai bună şcoală de psihologie din ţară va crea împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie, printr-un grant al Comisiei Europene , un roboţel inteligent care să facă terapie cu copii care au autism.
Psihologii clujeni împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie vor crea un roboţel inteligent, programat să gândească singur care să îi ajute pe copii cu autism să comunice mai bine. Noua maşinărie va fi realizată printr-un grant de 9 milioane de euro (10 milioane de dolari) al Comisiei Europene, prin cea mai importantă linie de finanţare în tot ce înseamnă cercetare în Europa, Integrated Projects.
Proiectul este coordonat printr-un consorţiu ştiinţific condus de specialiştii suedezi de la Universitatea Skövde. Din consorţiu fac parte universităţile: Vrije din Bruxelles (coordonator fiiind profesorul Bram Vanderborgth), Universitatea Babeş-Bolyai din România (prof. Daniel David), Universitatea Plymouth din Marea Britanie (prof. Tony Belpaeme), Universitatea Portsmouth din Marea Britanie (prof. Honghai Liu), Universitatea Twente din Olanda (dr. Mark Coeckelbergh) şi firma franceză Aldebaran Robotics S.A.S. (dr. Olivier Joubert).
„Proiectul este revoluţionar, iar prin finanţarea dată se vor stabili direcţiile europene de cercetare în domeniu în urmatorii 4 ani. Demersul nostru se înscrie în legătura dintre psihologie şi tehnologie, mai precis urmărim dezvoltarea unui nou domeniu în care tehnologia să îmbunătăţească intervenţiile psihoterapeutice de tip cognitiv-comportamental“, afirmă coordonatorul proiectului DREAM în România, profesorul Daniel David.
Acest grant este cel mai mare pe care l-a derulat UBB până acum, iar Facultatea de Psihologie de la Cluj a fost desemnată în 2011 cea mai bună şcoală de psihologie din ţară de către Fundaţia Dinu Patriciu.
Cum va arăta mica maşinărie
Psihologii clujeni au d