Medicul chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Judeţean Ploieşti, a ales un mijloc inedit de a semnala neregulile din sistemul sanitar românesc: s-a autodenunţat că este nevoit să îşi desfăşoare activitatea în condiţii neadecvate.
„De vreo 4-5 ani lucrurile par să se schimbe. Cei îndrituiţi să conducă acest spital nu mai reuşesc să facă faţă acestei provocări. Un judeţ precum al nostru nu reuşeşte să aibă un spital competitiv. Nu sunt bani pentru nimic… O instalaţie de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an şi nu se poate repara, deşi compresorul buclucaş nu costă mai mult de 2.000 euro. Noi folosim bisturie electrice de unică folosinţă, de zeci de ori, aţă cu ac sertizat se găseşte sporadic, de bază fiind tot aţa din timpurile doctorului Andreoiu, un mare chirurg prahovean de la care s-au inspirat multi alţi chirurgi de renume. Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic - rachetă cosmică… Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante”, relatează chirurgul, care lucrează în la Spitalul Judeţean Ploieşti de peste 20 de ani, într-o scrisoare electronică transmisă jurnaliştilor de la cotidianul Telegrama.
Dr. Adrian Stâmbeanu, managerul unităţii sanitare unde au fost semnalate aceste nereguli, a declarat pentru gândul că cele prezentate de medicul Oprea sunt falsuri şi că a demarat o anchetă administrativă, în vreme ce Ministerul Sănătăţii trmis o echipă de control pentru a face o anchetă proprie.
Malpraxis cu bună ştiinţă
„Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrăr