O femeie în vârstă de 56 de ani, din localitatea Cacica, este suspectă de botulism, după ce a mâncat dintr-un borcan cu zacuscă preparată la domiciliu. Rodica S. a fost internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în data de 20 noiembrie, după ce a început să aibă o senzaţie de oboseală accentuată a muşchilor, iar pleoapele să i se închidă necontrolat. Femeia a fost diagnosticată iniţial cu miastenie, o boală rară caracterizată printr-o slăbiciune musculară, pentru ca în urma investigaţiilor medicii să ridice suspiciunea unei toxiinfecţii alimentare cu bacilul Clostridium Botulinum, care se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute.
Pacientei i s-au recoltat probe serologice care în urma analizei să confirme sau să infirme diagnosticul de botulism, iar în data de 23 noiembrie bolnava a fost transferată la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti. Aici, medicii i-au administrat sucevencei serul antibotulinic, în urma căruia starea de sănătate a femeii s-a îmbunătăţit. Având în vedere evoluţia favorabilă ca urmare a administrării serului anibotulinic, specialiştii din Capitală cred că diagnosticul de toxiinfecţie alimentară cu bacilul Clostridium Botulinum este cel mai probabil, însă un diagnostic de certitudine va fi pus doar după ce analizele de laborator vor fi gata.
Un singur gram din bacteria responsabilă de apariţia botulismului poate să omoare un milion de oameni
Botulismul este o afecţiune care se face simţită la nivel muscular, acţionând prin sistemul nervos şi cauzând, în cazul în care nu este tratată la timp, paralizia anumitor grupe de muşchi.Boalaeste declanşată de o toxină bacteriană numită Clostridium Botulinum, care este considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanţe, un singur gram putând să omoare aproximativ un milion de oameni. Şi asta deoarece nervii paralizează