Ministerul finanţelor a avizat negativ propunerea scutirii de impozite pe motiv că nu s-a studiat îndeajuns impactul asupra veniturilor bugetare şi sub aspectul anti-corupţie.
În multe țări occidentale, cei care donează bani pentru acțiuni de binefacere sau proiecte ale organizațiilor non-profit beneficiază de scutiri de impozite. Societatea civilă moldoveană promovează de multă vreme o asemenea lege și în Republica Moldova. Astăzi, ministerul Finanțelor a anunțat un aviz negativ dat unei asemenea inițiative, pe motiv că nu s-a studiat îndeajuns impactul asupra veniturilor bugetare și donațiilor. Relatează Alla Ceapai:
Proiectul de lege avizat negativ de Ministerul Finanţelor prevede posibilitatea fiecărui plătitor de impozite să direcţioneze către o organizaţie non-comercială 2 la sută din impozitul pe venit. Cu alte cuvinte, fiecare cetăţean ar putea decide să susţină un ONG care în opinia lui ar merita. Avizul negativ a fost criticat la şedinţa cabinetului de miniştri de Consiliul Naţional de Participare, care monitorizează activitatea Executivului. Vicepreşedinta Consiliului, Antoniţa Fonari, a spus că Guvernul s-a obligat să pună în aplicare această prevedere până la finele acestui an, ea regăsindu-se şi în Strategia de dezvoltare a societăţii civile:
Antoniţa Fonari x Antoniţa Fonari „Societatea civilă a acoperit nevoi sociale pe care ministerele nu le-au putut acoperi, a oferit locuri de muncă. Acum se retrag donatorii şi noi pierdem servicii sociale întregi pentru că nu avem cu ce susţine sectorul neguvernamental.”
În replică, Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a adus două argumente în favoarea avizului negativ. În primul rând, această modificare ar putea duce la sărăcirea veniturilor la bugetul de stat, ceea ce nu este prevăzut în proiectul bugetului pentru anul viitor. Cel de-al doilea argument al ministrul