Topul statelor-magnet pentru fondurile europene are un lider incontestabil-Polonia. România s-a plasat anul trecut pe locul 7, cu sume atrase de 3,44 miliarde euro la contribuţii de 1,45 miliarde.
Vestea bună este că am atras mai mulţi bani decât au reprezentat contribuţiile ţării noastre la bugetul de 138 mililarde euro al UE. Vestea proastă este că ne situăm mult sub Polonia-a reuşit să fie pe primul loc şi la valoarea sumelor atrase, nu doar la câştigul net, depăşind chiar şi Germania-dar şi sub Cehia (a atras 3 miliarde euro, net) şi Ungaria (3,2 miliarde), state cu o populaţie semnificativ mai redusă. Germania rămâne contribuabilul forte, cu 26,2 miliarde euro vărsaţi în bugetul Uniunii (balanţă negativă de 11,9 miliarde), urmată de Franţa (21,2 miliarde) şi Marea Britanie (16,1). Per total, 10 state sunt contributori neţi iar alte 17 au luat mai mulţi bani în 2012 decât au dat. Ţările cele mai afectate de criză-Portugalia, Spania, Grecia-sunt, alături de Polonia, câştigătorii exerciţiului bugetar din 2012
Raportul financiar publicat de Comisia Europeană arată că Germania (urmată de Franţa, Marea Britanie şi Spania) a rămas beneficiarul principal al fondurilor UE în domenii precum cercetarea şi inovarea; Polonia a beneficiat în cea mai mare măsură de finanţarea în materie de coeziune. Franţa a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmată de Germania, Spania şi Italia. Olanda a fost beneficiarul principal în ceea ce priveşte spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, în timp ce Italia, urmată de Belgia, se situează pe primul loc în ceea ce priveşte fondurile obţinute de la bugetul UE, în cadrul secţiunii dedicate cetăţeniei.
Top beneficiari fonduri euopene nete 1. Polonia 11,99 mld.euro
2. Portugalia 5,04 mld. euro
3. Grecia 4,54 mld. euro
4. Spania 3,99 mld. euro
5. Ungaria 3,28 mld. euro @N