Scris de Alin Gherasim - Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor arată că fenomenele naturale pot afecta județul nostru.
ARAD. Tehnologia a ajuns în stadiul în care oamenii pot controla foarte multe lucruri. Însă un singur lucru nu este și, cel mai probabil, nici nu va putea fi controlat vreodată de om: natura. Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor întocmit pentru județul nostru scoate la iveală faptul că, deși nu stăm foarte grav când vine de fenomenele naturale care ne pot afecta, Aradul poate, totuși, să aibă de suferit de pe urma unor astfel de capricii ale vremii. Fenomenul cel mai des întâlnit pe raza județului nostru este seceta. De câțiva ani încoace, vară de vară, județul nostru cade pradă lipsei de precipitații, culturile agricole fiind cele care au cel mai mult de suferit. Un alt fenomen extrem pe teritoriul județului nostru este reprezentat de vijelii.
„Acestea constituie unul din fenomenele meteorologice care încep să se manifeste din ce în ce mai des pe teritoriul judeţului din cauza schimbărilor climaterice din ultimii 20 de ani. Dintr-un studiu efectuat de autorităţile meteorologice a rezultat că, între anii 1985 – 2013, pe teritoriul judeţului Arad, au fost înregistrat 61 fenomene de vijelie”, se arată în planul de analiză.
Și grindina este un fenomen care a ajuns să fie tot mai des întâlnit în localitățile din Arad. Și, din nou, ca și în cazul secetei, agricultura este cea mai afectată de acest fenomen. „Tot în intervalul 1985 – 2013 au fost înregistrate 75 de cazuri de grindină la staţiile meteorologice din judeţul Arad, în special la staţiile din Câmpia de Vest”, se arată în planul de riscuri care se referă la județul nostru.Probleme cu zăpada
Că tot suntem în pragul iernii, specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad (ISU) care au lucrat la planul de analiză a riscurilor vorbesc și despre