Distrugerea procesarii primare a tutunului in Romania a dus la scaderea suprafetei cultivate cu aceasta cultura de la 35.000 de hectare inainte de 1989, la numai 1.100 hectare in 2013 si la o productie de circa 1.600 de tone, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la Conferinta Nationala a Cultivatorilor de Tutun.
"Romania avea in trecut, inainte de 1989, o cultura de 35.000 de hectare si aceasta s-a redus la 1.100 hectare in 2013, iar cauzele sunt multiple. Una dintre ele este legata de faptul ca sustinerea financiara putea fi mai mare, si aici noi, ca minister, trebuie sa ne facem autocritica, desi nu cred ca mai ajuta la ceva, dar si faptul ca nu am reusit cu nimic sa-i sustinem la Bruxelles pe producatorii romani. Cred ca distrugerea partii de procesare primara a tutunului a contribuit mai mult la reducerea productiei in Romania decat normele europene", a spus Irimescu.
In opinia oficialului MADR, directiva UE de a interzice utilizarea a doua soiuri de tutun, Oriental si Burley, care nu pot fi procesate fara a adauga anumite ingrediente speciale, nu va ajuta la reducerea consumului de tutun ci " va indeparta productia europeana de tutun de pe esichierul mondial", in conditiile in care 80% din tutunul produs in Uniunea Europeana este Oriental sau Burley.
"Credem ca directiva UE nu ajuta la reducerea consumului de tutun ci doar va indeparta productia europeana de tutun de pe esichierul mondial. Romania este pe locul 10, pe ultimul loc al producatorilor de tutun din Uniunea Europeana . Pe primul loc se situeaza Italia cu 40.000 de tone, urmata de Polonia, Grecia, Spania si Bulgaria", a mai spus acesta.
Achim Irimescu a subliniat ca reducerea sprijinului european acordat pe tona de tutun si deciziile procesatorilor din Romania de a importa tutun brut reprezinta cauzele princ