Un imobil de la intersecţia arterelor Avram Iancu şi Aviator Bădescu ar putea pune în pericol siguranţa trecătorilor, reclamă cititori ai ZIUA de Cluj. Casa înregistrează crăpături serioase şi poate ajunge “în stradă”, într-o zonă tranzitată în fiecare zi de elevii liceelor Coşbuc şi Şincai.
Administraţia locală şi-a făcut datoria şi a salvat de pericol maşinile. Pe trotuarul de lângă casa de la intersecţia Avram Iancu şi Aviator Bădescu sunt montaţi stâlpişori care limitează parcarea în zonă. Traficul pietonal, în schimb este la liber. "Crăpăturile sunt cosmetizare cu spumă, însă în orice moment imobilul se poate dărâma şi cine ştie de tragedie se va produce", reclamă cetăţenii.
Pentru clădirile din centrul oraşului, administraţia locală a pus la punct o strategie, în aşa fel încât proprietarii acestora să fie responsabilizaţi să repare faţadele. Primarul Emil Boc a promis că începând din luna decembrie administraţia locală va da strartul programului de refazadizare. Atunci primăria urma să anunţe şi care sunt clădirile care trebuie reparate. Programul anunţat de edilul de Cluj în luna mai presupune ca 1.000 de clădiri din centrul istoric al Clujului să îşi schimba faţa în următorii cinci ani. Cu voia sau fără voia proprietarilor, dar majoritar pe banii acestora. O echipă tehnică a primăriei trebuia să inventarieze imobilele din zona ultracentrală, apoi proprietarii trebuie notificaţi şi somaţi ca într-un an să îşi refaţadizeze clădirea. Fie din fonduri proprii, fie pe programul primăriei (80% din sumă susţinută de proprietari, 20% fonduri publice, cu posibilitatea achitării lucrării în rate, actualizate cu rata inflaţiei, pe o perioadă de 10 ani, cu ipotecă trecută în cartea funciară). Dacă termenul de un an nu e respectat, administraţia aplică sancţiunea, iar primarul poate dispune, cu votul consiliului local, efectuarea lucrării de către primărie