Zi plină pentru „relaţiile bilaterale” dintre chinezi şi români, cu premierul oaspete primit la Cotroceni de preşedintele gazdă şi la Parlament, de preşedinţii celor două Camere, mai întâi de Crin Antonescu, apoi de Valeriu Zgonea, care l-a preluat la limita dintre Senat şi Camera Deputaţilor din Palatul Parlamentului.
Zgonea a fost ceva mai activ şi l-a decorat pe şeful Executivului chinez cu Colanul Parlamentului, după ce l-a pus să semneze în cartea de oaspeţi. Tot de la Zgonea şi Camera Deputaţilor au plecat invitaţii şi către toţi preşedinţii de consilii judeţene şi primarii de reşedinţă de judeţ ca să asiste la discursul lui Keqiang. Se pare că au promis să ajungă 30 de preşedinţi de CJ şi 29 de primari, au declarat surse citate de Mediafax.
În discursul din faţa Parlamentului român, Li Keqiang, şeful Consiliului de Stat al Chinei, a declarat că s-a simţit „ca acasă” la Bucureşti. Apoi a reluat tema aprofundării relaţiilor politice bilaterale, valorificarea potenţialului de afaceri şi colaborarea pe proiecte mari, deoarece China vede România „ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa de Est şi UE”. El a comparat cooperarea dintre cele două ţări cu un „vapor care va tăia valurile şi va merge mai departe”, dar trebuie un vapor mare şi vânt potrivit, a mai spus Keqiang.
Aşa cum cere protocolul, premierul chinez a fost aşezat între Antonescu şi Zgonea, iar Victor Ponta a stat alături de miniştrii săi, în locul destinat Executivului.
Dar prima vizită a zilei a fost la Cotroceni, unde prim-ministrul chinez a fost primit de pereşedintele României. Traian Băsescu a declarat la începutul întâlnirii că, în opinia sa, reuniunea de la Bucureşti este un pas înainte faţă de precedentele de la Budapesta şi Varşovia. El a ţinut să îşi exprime convingerea că relaţiile dintre „România, China şi ţările din Europa Centrală şi de Est se vor desfăşur