• La Iasi s-a facut o pseudo-reabilitare termica, iar 90% dintre lucrari sunt realizate cu materiale nepotrivite! • Oamenii se pot trezi cu desprinderea placilor de pe blocuri, fara niciun avantaj energetic sau chiar cu degradarea peretilor
Specialistii care lucreaza in domeniul anveloparii blocurilor de locuinte atrag atentia ca aproape 90 la suta din lucrarile de termoizolare a blocurilor sunt neconforme. Acestia spun ca majoritatea materialelor sunt de calitate inferioara si pot aparea pericole, de la desprinderea acestora de pe pereti din cauza lipsei de rezistenta, pâna la izolarea insuficienta si pastrarea costurilor ridicate. Pe termen lung se poate ajunge chiar la degradarea peretilor.
"Pentru lucrarile de termoizolare, beneficiarii trebuie sa stie ca toate standardele europene recomanda folosirea polistirenului EPS80, cu o grosime minima de 10 cm. Din informatiile noastre, în ultimii patru ani, 90% dintre lucrarile de termoizolatii s-au realizat cu polistiren de tip EPS60 sau chiar mai mic, materiale nerecomandate pentru aceasta aplicatie, fapt ce afecteaza consistent eficienta lucrarilor", spune Marin Crutescu, directorul Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat ROMEPS.
Potrivit studiilor facute, majoritatea izolarilor se fac cu polistiren inferior standardelor europene si din punctul de vedere al densitatii, dar si al grosimii, ar trebui sa fie de minimum 15 cm si nu de maximum 10 cm, cât se foloseste în prezent in Iasi. Cetatenii au semnalat faptul ca, dupa ce au anvelopat blocul, nu s-au simtit economiile promise. Una din principalele probleme sta in faptul ca iesenii aleg sa faca aceste lucrari de capul lor, iar asta se intampla pentru ca Primaria Iasi are foduri doar pentru termoizolarea a noua blocuri de locuinte, contrar promisiunilor facute de edili.
"Din pacate, mult trâmbitatul program de termo