Industria românească a cărnii ar putea fi revigorată în următorii ani cu ajutorul investiţiilor făcute de firmele chinezeşti, România putând exporta în următorii câţiva ani întreaga cantitate de care are nevoie China.
„Aceste acorduri vor fi extraordinare pentru România în momentul în care se vor concretiza în contracte, dar, deocamdată, nu suntem capabili să furnizăm întreaga cantitate care ne-a fost cerută. România poate face acest lucru într-unul, doi ani dacă ne punem foarte tare pe treabă. În prezent avem 3,5 milioane de porci şi importăm aproximativ 10 milioane de capete. Cererea de vită de lapte ar putea fi onorată în proporţie aproximativă de 30%, care va creşte după anul 2015 când se va liberaliza piaţa laptelui. Şi la ovine există potenţial, dar nu atţt de mare pe cât vrea China. Guvernele au distrus fermele zootehnice după Revoluţie. În anii ’90 aveam 10 milioane de porci la fermele de stat şi alte 10 milioane de capete în gospodăriile ţărăneşti”, a declarat pentru Curierul Naţional Dragoş Frumosu, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).
Acesta a explicat că România poate face toate aceste exporturi cerute de firmele chinezeşti, dacă vor putea fi încheiate parteneriatele între investitorii români şi cei din China.
„Putem asigura hrana pentru animale şi animalele într-un an – doi pentru porci şi 4 ani pentru vaci dacă se face parteneriat. Dacă investim judicios şi facem agricultură pe întreaga suprafaţă agricolă putem asigura întreaga cantitate de carne cerută de China. Prin participarea Chinei cu fonduri sectorul zootehnic se poate dezvolta mult mai repede. România poate fi poarta de intrare a Chinei către Europa”, a spus Frumosu.
Industria românească a cărnii ar putea fi revigorată în următorii ani cu ajutorul investiţiilor făcute de firmele chinezeşti, România putând exporta în următori