Pădurile Statului nu acoperă tot necesarul brazilor, astfel că cei mai mulţi vor cumpăra de la comercianţi
Oferta de brazi din acest an se va axa pe cei comercializaţi de particulari, căci pădurile Statului au prea puţini brazi de vânzare, deşi preţurile de aici sunt cu mult mai scăzute.
În judeţul Covasna, ocoalele silvice vor scoate la vânzare 650 de brazi, care probabil că se vor vinde rapid, mai ales că preţurile sunt foarte mici. Directorul Direcţiei Silvice Covasna, Ioan Cosneanu, ne-a declarat că în acest an brazii de Crăciun vor fi comercializaţi de Ocoalele Silvice din Covasna, Comandău şi Breţcu.
„Preţurile brazilor vor fi între 24 şi 37 de lei bucata, în funcţie de mărime. Din păcate, doar 650 de brazi se vor scoate la vânzare şi asta din cauză că, în urma retrocedărilor Statul a rămas cu foarte puţine păduri”, a explicat Cosneanu.
Potrivit acestuia, brazii recoltaţi din fondul silvic al Statului vor fi vânduţi pe principiul „primul venit, primul servit”, nefiind posibile rezervări, repartiţii ori liste anterioare. Cosneanu a mai spus că brazii de Crăciun vor începe să fie vânduţi abia după începutul lui decembrie, la sediile ocoalelor silvice.
Prin urmare, accesul populaţiei la brazii de Crăciun proveniţi din pădurile Statului va fi destul de restrâns, aşa că vom avea, din nou, brazi în pieţe. Dacă anul trecut brăduţii mai mici se comercializau cu sume între 50 şi 200 de lei, criza face ca preţurile să rămână cam tot în zona asta, poate să crească oarecum, însă nu foarte mult.
Peste 4.500 de controale
Odată cu perioada Crăciunului însă, este de aşteptat să crească şi numărul comerţului ilegal de brazi – unii mai taie câte un molid – doi din pădure şi-i vând la scara blocului, alţii sunt mai îndrăzneţi şi taie cinci-şase brazi pe care-i transportă spre vânzare noaptea, cu maşina proprie. Tocmai de asta, Poliţia spune