Preşedintele Franţei va sprijini organizarea unor "săli de asistenţă la injectare". Este vorba de spaţii special organizate şi dotate cu instrumentarul necesar, unde toxicomanii îşi vor putea injecta drogul în condiţii sigure, sub asistenţă medicală.
La împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Agenţiei de Cercetare asupra SIDA, François Hollande a insistat său asupra necesităţii reducerii riscului infectării la toxicomani.
Cu două decenii în urmă, în Franţa, numărul de drogaţi infectaţi cu HIV era de 1500 anual. În prezent, sunt numai 70. "Tot este prea mult", a spus Hollande. "Pentru a face faţă acestei realităţi, care nu este uşoară, au fost gândite proiectele de săli pentru asistenţă la injectare".
Primăria Parisului a încercat să deschidă prima astfel de sală în octombrie, dar s-a lovit de opoziţia Consiliul Legislativ, care a invocat legea privind interdicţia consumului de stupefiante, care datează din 1970 şi care urmează a fi modificată.
Parizienii nu sunt prea încântaţi de perspectiva de a trăi în vecinătatea unor săli de drogare. Unii susţin că astfel se vor deschide noi focare de consum de stupefiante, pe lângă cele deja existente, în zonele rău famate. Alţii se întreabă de ce, dacă tot au girul Ministerului Sănătății, astfel de săli nu sunt organizate de-a dreptul în spitale.
Însă cea mai importantă critică se referă la faptul că aceste săli vor echivala practic cu legalizarea consumului de droguri
Asistăm la o întoarcere a lumii cu fundul în sus. În vreme ce fumătorii sunt aruncați în stradă să-și consume viciul (deși există deja proiecte care interzic fumatul pe stradă, în propria mașină sau chiar acasă), consumatorii de droguri sunt încurajați. Mai întâi cei de droguri ușoare, acum, iată, cei de droguri grele.
În vreme ce consumul de alcool a devenit prohibit din cauza accizelor și supra-accizelor, mizeriile carbogazoa