Educaţia financiară ar trebui să nu rămână doar la nivelul elitelor, ci să se răspândească în rândul maselor, deoarece este dificil să faci politică monetară şi economică cu un public needucat, iar un nivel ridicat al educaţiei financiare este un motor puternic pentru creşterea economică şi stabilitatea financiară, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
„A face politică economică şi monetară cu un public needucat este foarte dificil. Politica monetară se propagă mult mai uşor dacă publicul este educat. Cultura financiar-bancară începe de la o vârstă fragedă. Dacă nu înveţi copilul despre valoarea banului şi despre funcţiile banilor într-o manieră care să îi intre în sânge, vei suferi atunci când vei încerca să promovezi de la nivelul instituţiei noastre (BNR - n.red.) o politică monetară care uneori este greu de înţeles şi pentru specialişti“, a declarat Isărescu la evenimentul de lansare a cărţii „Economia pe înţelesul tuturor“, scrisă de Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi CEO BCR Pensii.
România se află sub media mondială la capitolul educaţie financiară. Guvernatorul BNR a adus în discuţie un sondaj realizat de Banca Mondială despre cunoştinţele financiare ale populaţiei, conform căruia în România indicele se situează la 31, pe o scară de la 0 la 100, fiind sub medie. Banca Naţională a semnat un protocol de colaborare pe patru ani cu Ministerul Educaţiei pentru a susţine educaţia financiară în rândul elevilor.
„Populaţia - fără să devină expertă - trebuie să devină mai conştientă de ceea ce înseamnă mecanismele economiei de piaţă. BNR nu vrea să înveţe populaţia politica monetară, ci deprinderi, care pornesc de la cum este ţinut banul în buzunar, de la atitudinea faţă de banul din buzunar... Este greu pentru oameni să înţeleagă o criză financiară dacă nu au o mentalitate adecvată sau, mai rău, înţeleg ceea