Instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat finanţate din bugetele locale vor primi 46 milioane lei din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru plata salariilor şi a sporurilor (41 milioane lei), dar şi pentru achitarea salariilor restante câştigate de ei în instanţă (5 milioane lei), potrivit unei decizii aprobate în şedinţa Executivului de miercuri.
"Se repartizează pe judeţe şi la nivelul municipiului Bucureşti suma totală de 46 mii lei (46 milioane lei-n.r.), din care 41.000 mii lei pentru plata salariilor, sporurilor, indemnizaţiilor şi altor drepturi salariale în bani stabilite prin lege şi pentru plata contribuţiilor aferente acestora, iar 5.000 mii lei pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială personalului din învăţământului preuniversitar de stat", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Executivul a decis de asemenea să repartizeze pe judeţe un milion de lei pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilită în favoarea personalului din unităţile de învăţământ special.
Buget mai mare în 2014
Educaţia primeşte 13% din bugetul naţional (3,4% din PIB), adică 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât în 2013, aceasta fiind cea mai mare creştere din ultimii ani, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Totuşi, sindicaliştii din învăţământ, care au cerut 6% din PIB, organizează un referendum care ar putea declanşa o grevă generală în Educaţie. Rezultatele acestuia se vor comunica pe 4-5 decembrie.
Profesorii, studenţii şi elevii cer 6% din PIB pentru Educaţie
În ultimele săptămâni au avut loc mai multe proteste în educaţie începând cu profesorii care au pichetat în luna octombrie, sediile Guvernului, ale Parlamentului şi ale USL. Pe 6 noiem