Bruxelles-ul a lansat o serie de propuneri pentru a elimina modalităţile prin care marile companii evitau plata taxelor, prin subsidiare în paradisuri fiscal.
Comisia Europeană a propus desfiinţarea firmelor cu sedii la adrese de cutie poştală, un sistem prin care acestea evită taxele, foarte răspândit în Uniunea Europeană. Numeroase companii multinaţionale aleg să îşi deschidă filiale în state cu regimuri fiscale avantajoase, unde veniturile lor sunt impozitate mult mai puţin.
Irlanda, paradisul fiscal al UE
Comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta, vrea să introducă o clauză antiabuz până la finalul anului viitor. Printre statele UE cu cele mai permisive legislaţii în domeniul fiscal se numără Luxemburg şi Irlanda, care ar fi cele mai afectate de noile reglementări pe care Bruxelles-ul intenţionează să le implementeze.
„Când regulile noastre sunt încălcate pentru evitarea plăţii tuturor taxelor, atunci trebuie să le modificăm. Propunerea Comisiei va asigura respectarea legilor europene“, a argumentat comisarul Algirdas Semeta.
Cel mai elocvent exemplu este gigantul american din domeniul telecomunicaţiilor, Google, care evită plata a miliarde de dolari în fiecare an, printr-o subsidiară irlandeză cu o căsuţă poştală în Bermuda. Reţeta este aplicată şi de Amazon sau Starbucks şi de alte mari companii din Statele Unite, care fac un lobby puternic în Parlamentul European pentru evitarea adoptării acestor noi legislaţii.
În Irlanda, taxele pentru marile corporaţii sunt de 12,5%, în comparaţie cu Marea Britanie unde nivelul lor se situează la 23%. Astfel, Google a plătit doar 7,3 milioane de lire sterline către statul britanic, deşi a avut o cifră de afaceri de 3 miliarde de lire sterline în Regat. În mai, presa a dezvăluit cum corporaţia Apple a plătit timp de patru ani un impozit pe