Manifestațiile ce au început acum patru zile în capitala Bangkok s-au extins şi către alte orașe din țară. Tailandezii au reuşit şi să forţeze evacuarea unor clădiri guvernamentale.
Zeci de mii de manifestanţi sunt de patru zile în stradă. Motivul? Vor demisia premierului Yingluck Shinawatra, după violențele politice din capitala tailandeză din ultimii ani.
Manifestanții doresc şi eliminarea din viaţa politică a fratelui șefei guvernului, Thaksin Shinawatra, fost prim-ministru la rândul său. Acesta a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat în 2006, dar continuă să controleze politica ţării, în pofida faptului că se află în exil, susţin protestatarii. Deşi Senatul a respins legea ce ar fi permis revenirea sa în ţară, oamenii nu sunt deloc convinşi. Aşa că se strâng în continuare cu miile. Au ajuns până la a ocupa sediile ministerelor, și-au extins protestele și la alte orașe din Thailanda. Este o mişcare fără precedent în această ţară de la criza politică din 2010.
La Bangkok, protestatarii au mărșăluit astăzi către clădiri oficiale și au dat asigurări că victoria lor este o chestiune de "câteva zile".
În același timp, în Parlamentul thailandez continua dezbaterea privind o moțiune de cenzură depusă de opoziție împotriva guvernului. În centrul nemulțumirii protestatarilor se află în special un proiect de lege privind amnistia, văzut ca un mijloc de natură să permită revenirea lui Thaksin Shinawatra, aflat în exil pentru a scăpa de o condamnare de doi ani cu închisoarea pentru nereguli financiare.
Miercuri, protestatarii au forţat evacuarea agenţiei de combatere a corupţiei, notează BBC. Protestele sunt conduse de fostul parlamentar de opoziţie Suthep Thaugsuban, pe numele căruia poliţia a emis un mandat de arestare. Până acum, protestatarii au vizat Ministerul de Finanţe, de Externe şi cel de Interne.
Liderul pro