Un om de ştiinţă olandez a constatat la un moment dat...”ceva straniu”, după cum au notat cei care i-au analizat studiile.
În studiile lui HL de Vries, bărbaţii erau daltonişti dar femeile înrudite cu ei aveau capacitatea de a distinge mai multe nuanţe de roşu decât în mod normal!
Un con modificat
Atunci, de Vries a concluzionat că. pe lângă cele trei tipuri de conuri pe care oamenii le au în general în ochi pentru a recunoaşte culorile roşie, verde şi albastru, femeile înrudite cu bărbaţii daltonişti aveau un con modificat genetic care, cumva, declanşase daltonismul fiilor. De Vries a susţinut că aceste femei au vedere tetracromatică.
De atunci, studiile au susţinut teoria lui de Vries. Şi anume că printre noi există femei care au capacitatea de a distinge mult mai bine nuanţele culorilor. Mai exact, oamenii de ştiinţă estimează că 2%-3% dintre femei au vedere tetracromatică.
Au creat ipoteze
Vederea tetracromatică se întâlnelşte doar la femei deoarece receptorii pentru culorile roşu şi verde sunt codate pe cromozomul X. Din moment ce bărbaţii au un singur cromozom X, o schimbare la nivelul codificării îl face pe bărbaţi daltonişti. La femei, în schimb, datorită faptului că ele au doi cromozomi X, atunci când unul are probleme la codificarea culorilor, celălalt îi ţine locul.
Oamenii de ştiinţă au creat ipoteze potrivit cărora persoanele care au vedere tetracromatică s-ar descurca mai bine la slujbe care necesită compararea culorilor, precum make-up artist sau inspectori pentru stabilirea autenticităţii lucrărilor de artă.