Dobânzile la credite nu vor scădea semnificativ în perioada următoare, din cauza unui cost al riscului semnificativ, pe fondul unei rate ridicate a creditelor neperformante, a declarat Daniela Bodîrcă, vicepreşedinte UniCredit Ţiriac, la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.
"Nu trebuie să ne aşteptăm la scăderi spectaculoase din cauza costului riscului. Noi avem un cost al riscului semnificativ, suntem una dintre ţările cu cea mai mare rată a creditelor neperformante din Europa (...) Cred că o să mai vedem în perioada următoare o creştere a costului riscului. Sper să vedem o aplatizare în trimestrul doi al anului viitor, dar până atunci văd o creştere", a spus Bodîrcă.
Pe de altă parte, ea apreciază că perspectivele favorabile ale inflaţiei creează premise pentru relaxare suplimentară a politicilor monetare.
"Ne aşteptăm în perioada următoare la relaxări atât în ceea ce priveşte reducerea dobânzii cheie cât şi scăderea ratelor rezervelor minime obligatorii (...) Ne aşteptăm la o revenire a creditării anul viitor, la o dinamică anuală uşor pozitivă, şi cu precădere în a doua parte a anului viitor", a apreciat reprezentantul UniCredit Ţiriac Bank.
Mai mult, Bodîrcă vede o trecere graduală a sistemului bancar spre creditarea în lei, în detrimentul celei în valută.
"Văd o evoluţie graduală către leu din mai multe considerente: persoanele fizice nu vor să-şi mai asume riscul valutar, iar pe de altă parte diferenţa de dobândă s-a redus semnificativ şi astfel face mai atractiv creditul în lei. În acelaşi timp, avem un stimul şi de la BNR, prin noile reglementări. Gradual avem această trecere, ca urmare a cererii din piaţă, abordării băncilor şi a reglementatorului", a mai spus bancherul.
Creşterea creditului în lei este previzionată şi de Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank România, considerând că pe termen lung este mai