In ziua de 27 noiembrie 1895, acum 118 ani, suedezul Alfred Nobel isi scria la clubul suedo-norvegian din Paris testamentul care avea sa produca cele mai spectaculoase consecinte din istoria acestor acte legale.
Mostenitorilor sai directi sau altor persoane nu le lasa prea mult din imensa sa avere. In schimb, constituia un fond din administrarea caruia urma sa se faca recompensarea personalitatilor care s-au distins prin ceea ce au putut oferi ele omenirii in cinci domenii: pace sau diplomatie, litertaura, fiziologie sau medicina si fizica, scrie Infoniac.ru.
Nobel a murit la 10 decemebrie 1896, la 63 de ani, urmare unui atac cerebral, in vila sa din statiunea San Remo, Italia si se afla inmormantat intr-un cimitir din nordul capitalei suedeze Stockholm.
Averea avea ca sursa principala afacerile si veniturile rezultate din numeroasele sale inventii, in principal materialele explozibile, concepute pentru a usura munca in minerit.
Prin infiintarea unui fond care sa recompenseze valorile umane, Nobel a intentionat sa atenueze impactul negativ al inventiei, ajunsa sa fie folosita in scopuri militare distrugatoare.
Testamentul a fost respectat intocmai, premiile fiind atribuite cu minutiozitate timp de peste un secol, iar despre prstigiul inaltei distinctii instituite se poate face afirmatia ca n-are egal in lume.
Din fondul constituit fusesera premiati, la nivelul anului 2009, un numar de 829 entitati, din care 766 persoane fizice - barbati, 40 persoane fizice - femei si 23 organizatii.
Cel mai tanar laureat avea 25 de ani la data decernarii si a primit premiul Nobel pentru fizica, in anul 1915: William Lawrence Bragg.
Cel mai varstinc laureat a primit premiul la 90 de ani, in 2007: Leonid Hurvicz.
Un singur beneficiar a fost laureat de trei ori cu premiul Nobel: C