Conservatorii cancelarului Merkel (CDU/CSU) şi social-democraţi germani (SPD) s-au înţeles miercuri pentru a reface Marea Coaliţie. Acordul a fost confirmat ulterior de 75 de negociatori ai celor trei formaţiuni reunite. Între timp, programul de guvernare al Marii Coaliţii a fost definitivat. Totuşi, oficialii celor trei partide au refuzat să vorbească despre componenţa viitorului Cabinet Merkel.
Cu toate că preşedintele SPD, Sigmar Gabriel, a fost mandatat pentru o alianţă cu CDU/CSU, recent s-au auzit critici dinspre baza partidului faţă de această uniune, scrie Deutsche Welle. Numai după ce parteneriatul va fi validat de militanţii PSD în cadrul unui referendum, Merkel va fi aleasă la 17 decembrie de Bundestag pentru un al treilea mandat, scrie Mediafax.
Diverse filiale regionale ale SPD şi organizaţia de tineret JuSo şi-au exprimat nemulţumirea faţă de avantajele partidului de pe urma unei coabitări care aminteşte de o alta ce a tras formaţiunea de centru-stânga foarte jos în opţiunile electorale. Perioada de la alegerile câştigate de Angela Merkel şi CDU a fost văzută ca un dezastru de imagine pe care fosta Mare Coaliţie (2005-2009) a reprezentat-o pentru SPD. Social-democraţii au obţinut scăzut cel mai prost scor din istoria post-belică a partidului (23%) la precedentul scrutin federal.
Pe de altă parte, cancelarul Merkel a acceptat concesiuni majore care ar putea să o ajute să învingă reticenţele susţinătorilor SPD. CDU a acceptat un salariu minim de 8,50 de euro pe oră începând din 2015, ce se va aplica în toate domeniile din 2017. Acest salariu minim va fi o premieră pentru Germania. Măsura ar urma să amelioreze puterea de cumpărare a milioane de salariaţi. În plus, social-democraţii au obţinut un plan de ameliorare a pensiilor pentru micii salariaţii şi pentru mame, precum şi ieşirea la pensie la 63 de ani (în loc de 67) pentru salariaţi