Ați fost vreodată victima unor hoți de buzunare? Dacă nu, ați auzit probabil cum operează aceștia. Înainte de a-și subtiliza portofelul, șuții crează o diversiune pentru a-ți reduce la minim vigilența.
De cele mai multe ori diversiunea este o ceartă între niște indivizi, mînă în mână cu hoții. Acestia își aruncă vorbe grele, se îmbrîncesc, dau impresia că sunt la un pas să se ia la bătaie. Unii se iau pur și simplu de vreun trecător, pentru a-i revolta pe martori. Mulțimea din jur își concentrează atenția asupra ”conflictului” și uită să-și păzească portofelele. Unii intervin, făcînd inconștient jocul infractorilor. Metoda are o rată mare de succes.
Pe fond, aceeași strategie o aplică și Guvernul Victor Ponta. E drept, într-un mod mult mai rafinat. Trebuie să admit că propaganda guvernamentală funcționează ireproșabil în momente importante. Iar trecerea Bugetului de stat prin Parlament este un astfel de moment important. Un moment cu un grad mare de risc pentru imaginea USL. O lungă perioadă de timp, aparatul de propagandă al Guvernului a reușit să evite acapararea agendei publice de către subiecte de ordin economic, pe care premierul Victor Ponta nu le stăpînește. Ori, când se dezbate Bugetul de stat este aproape imposibil să eviți chestiunile de ordin economic. Ești la guvernare de mai bine de un an. Nu poți da vina pe Băsescu pentru că economia nu merge.
De altfel, apăruseră deja primele semne că discuția publică riscă să se transforme într-un fiasco. Premierul s-a apucat la un moment dat să povestească cum a înțeles el de la Florin Georgescu ce-i ăla Produs Intern Brut (PIB) abia prin 2010, după ce fusese ministru în vreo două rînduri. A venit apoi briefingul de presă de la Palatul Victoria, când șeful Executivului s-a bîlbîit în fața ziariștilor bine pregătiți, mai ceva ca un elev de școală gimnazială prins cu tema nefăcută. Pre