O stire transmisa doar de Radio Romania Actualitati, de la Forumul Economic ECE-China, mi s-a parut demna de atentie. Nu am gasit-o pe niciun site, nu apare consemnata de agentiile de presa. Vorba zboara, poate n-am retinut exact traducerea, dar ideea ramane: premierul Ungariei a spus cu subiect si predicat ca UE nu poate sustine dezvoltarea economica a tarilor central-europene. De aceea ar fi nevoie de o deschidere catre investitorii chinezi.
Dupa esecul negocierilor cu Ucraina, un nou dus rece. Fraza poate parea simpla retorica nationalista din partea unui premier care se pregateste de alegeri. Cum ar fi sunat, insa, in urma cu 60 de ani, in gura oricarui lider din Occident, o fraza prin care se recunostea ca Planul Marshall nu poate ridica Europa din ruine?
Aproape nici nu mai conteaza ca e incorecta afirmatia. Ungaria este curtata de tarile non-UE pentru ca este o cale de acces pe piata occidentala, nu fiindca s-ar topi lumea dupa gulas. Unde mai pui ca fondurile europene au adus Ungaria acolo unde este astazi.
Cert este ca declaratia exprima cel mai bine frustrarea esticilor. Iar vesticii nu prea au ce face. Cocosismele dnei Reding nu il sperie pe Orban si cred ca incep sa-i lase rece si pe altii, asa cum il lasau rece si pe Sarkozy. Birocratii de la Bruxelles au alegeri anul viitor, criza sta sa reinceapa, iar masuri mai ferme de retorsiune ar lovi si in contribuabilii din tarile bogate, care au investitii in Estul sarac. Politicianismul, lipsa de viziune a liderilor si comoditatea cetatenilor fac imposibila constituirea unei noi superputeri, europene. Ele pun, totodata, frana unor reactii dure impotriva disidentilor.
In aceasta ecuatie, marja de actiune a unei tari mici, ca Romania, creste, in ciuda vulnerabilitatii pe care ne-o tot creaza dihonia politica interna. Raportul MCV, fluturat ca o sperietoare in preajma forumului cu China,