El a vorbit despre prietenia tradiţională dintre poporul român şi poporul chinez. Li Keqiang a spus că există două proverbe, unul românesc, “Apa trece, pietrele rămân”, şi unul chinezesc, “Prietenia e înrădăcinată şi va înflori”, care reflectă relaţiile dintre cele două ţări.
“China vede România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa de est şi UE”, a spus premierul chinez. Potrivit premierului chinez, există un potenţial uriaş de cooperare între două ţări.
“Avem responsabilitatea ca prietenia chino-română să continue din generaţie în generaţie”, a mai spus el.
La şedinţă au participat senatori şi deputaţi dar au fost invitaţi şi preşedinţi de Consilii judeţene, primari dar şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.
Premierul chinez a fost aşezat între preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului Valeriu Zgonea şi respectiv Crin Antonescu.
Premierul Victor Ponta a stat în banca rezervată Guvernului, împreună cu miniştii.
Accesul pe holul Parlamentului din faţa sălii de plen a fost restricţionat cu bandă delimitatoare.
Premierul chinez a fost aplaudat la intrarea în sala de plen de către cei prezenţi.
Atât pe pupitrele din sala de şedinţă a Parlamentului cât şi în lojele destinate invitaţilor au fost puse la dispoziţie căşti pentru traducere în limbile chineză, engleză, franceză şi română.
De altfel pe monitoarele din sala de plen a Parlamentului înainte de începerea şedinţei erau menţionate canalele corespunzătoare limbilor folosite.
Stimate Crin Antonescu, preşedinte al Senatului, stimate domnule Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, stimate domnule prim-ministru, stimaţi prieteni parlamentari, bună ziua! De când am preluat funcţia de prim-ministru al Chinei este prima dată când efectuez o vizită în Europa Centrală şi de Est şi România este prima ţară din acest turneu. De când am ieşit din a