Valentina Ursu în dialog cu ministrul finanţelor, Anatol Arapu, şi cu vicepremeirul şi ministrul economiei, Valeriu Lazăr.
Guvernul a aprobat astăzi legea bugetului pentru 2014 care se bazează pe prognoza că economia moldoveană va înregistra anul viitor o creștere de 4 la sută comparabilă cu cea așteptată anul acesta. Răspunzând criticilor de lipsă de transparență la elaborarea bugetului care au fost lansate azi dimineață de câteva organizații neguvernamentale, premierul Iurie Leancă a spus că guvernul nu a avut când dezbate bugetul cu societatea civilă la Consiliul național de Participare pentru că s-au lungit negocierile cu FMI. Primul ministru a mai respins sugestia că sporirea cheltuielilor și deficitului ar arăta că ar fi un buget electoral, menit să ajute puterea la așteptatele alegerile parlamentare. Relatează Valentina Ursu.
L-am întrebat pe ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, dacă bugetul consolidat pentru 2014 va stimula creşterea economică:
„Noi credem că da. Creşterile economice, de 4%, care sunt prevăzute pentru anul viitor, sigur, sunt bazate şi pe acel consum care va fi generat de buget. Deficitul de 2,6% pe bugetul consolidat este un deficit sustenabil care are surse reale de finanţare. Dacă finanţezi acest deficit prin construcţii, prin investiţii, desigur, aceasta generează locuri de muncă, generează salarii care, până la urmă, generează consum pentru populaţie şi creştere economică.”
Anatol Arapu x Anatol Arapu Solicitat de Europa Liberă, Anatol Arapu a declarat că pensionarii, mamele cu copii şi invalizii ar putea să primească mai mulţi bani de la stat, dar şi bugetarii ar putea să ridice salarii mai mari în anul viitor:
„Nu este populism, reieşind din resursele disponibile, reale, au fost alocate, la anumite ramuri, la lucrătorii din sfera socială, la judecători, la cultură, la toate c