O cercetare despre diversitatea de gen în leadership-ul românesc arată că doar 2% din repondenţi sunt total de acord cu faptul că societatea tratează femeile şi bărbaţii în mod corect şi egal.
Încet-încet, societatea românească începe să considere că rolul femeii nu este acela de a sta la cratiţă, arată un studiu făcut public astăzi.
Astfel 60% din repondenţi s-au declarat împotriva ideii că femeia trebuie să se ocupe doar de treburile casnice şi 17% percep creşterea copiilor ca pe o atribuţie eminamente a femeii.
Studiu a mai arătat că deşi comportamentul femeilor nu este perceput ca fiind fundamental diferit faţă de cel al bărbaţilor, totuşi 55% din repondenţi afirmă că femeile fac faţă cu succes unei situaţii de criză, iar 51% consideră că femeile au calităţi de lideri.
"Educaţia trebuie începută de la grădiniţă. Trebuie să se înţeleagă că agresivitatea femeii lider este necesară în anumite privinţe. Totul porneşte de la cei 7 ani de-acasă, iar fetele trebuie educate în acelaşi fel c şi băieţii. Trebuie încurajate că sunt performante şi că singurele bariere pe care le au de trecut ţin de mentalităţi", a afirmat Dan Pescariu, preşedinte al Consiliului de supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank.
Mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu - 57% consideră că femeile nu au puterea să lupte împotriva discriminărilor.
Cercetarea arată că în timp ce bărbaţii lideri sunt mai calmi sub presiune, ştiu să managerieze stresul, sunt încrezători în forţele proprii, cu o mai mare înclinaţie către autosuficienţă, sunt competitivi şi gata să ia iniţiativa, femeile sunt mai autocritice, cer5 mai mult de la ele şi de la alţii, sunt mai înlinate să ceară feedback şi să îl primească, sunt mai puţin calme în situaţii de stres, mizează pe colaborare şi nu pe agresivitate şi sunt mai orientate către implementarea proiectelor.
În privinţa practicil