Preşedintele României Traian Băsescu va merge joi şi vineri la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, eveniment la care vor lua parte şefi de stat sau de guvern din UE. Reuniunea marchează un moment istoric pentru Republica Moldova care este aşteptată să parafeze Acordul de asociere cu Bruxelles-ul, chiar dacă vecinul ucrainean a suspendat parcursul european.
Pentru a grăbi apropierea Chişinăului de UE, Comisia Europeană a propus miercuri liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni care călătoresc în spaţiul Schengen, scrie Agerpres. Totuşi, preşedintele român a avertizat că această reuniune va fi un eşec pentru UE, având în vedere poziţia Ucrainei, dar un succes pentru relaţia România - Republica Moldova.
Chişinăul vrea aderare
Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a anunţat că, după parafarea şi semnarea Acordului de asociere cu UE, Republica Moldova continuă integrarea europeană participând la următorul summit al Parteneriatului Estic în 2015. Semnarea documentului este programată pentru septembrie 2014. Acordul de Liber Schimb va permite produselor moldoveneşti să ajungă pe piaţa UE. Recunoaşterea perspectivei de aderare constituie pasul următor, ceea ce depinde evoluţiile din UE, dar şi de reformele aplicate de Chişinău, a subliniat Leancă.
Transnistria are alternativa izolării
Referitor la opoziţia Tiraspolului, Leancă a explicat că acordul oferă oportunităţi oamenilor de afaceri şi locuitorilor din stânga Nistrului. Accesul la piaţa UE presupune creşterea locurilor de muncă, sporirea competitivităţii şi noi tehnologii. Premierul moldovean a criticat ideile Tiraspolului cum ar fi recunoaşterea independenţei Transnistriei sau negocierea unui protocol separat cu UE, avertizând că autorităţile auto-proclamate împing regiunea spre auto-izolare.
Parafarea nu aduce schimbări radicale
Chiar dacă