Contrar predicţiilor că Europa s-ar putea confrunta cu un 'deceniu pierdut', aşa cum s-a întâmplat în Japonia, economia regiunii ar putea deveni mult mai dinamică până în 2020, estimează analişti ai băncii germane Berenberg, relatează miercuri RIA Novosti.
Până la începutul deceniului următor, zona euro s-ar putea extinde până la 30 de state, iar principalul motor de creştere ar putea deveni Franţa, care în viitor are şanse să devanseze Germania ca putere economică, scrie agenţia de presă menţionată, citând un comentariu al portalului economic RBC Daily.
'Oare se îndreaptă zona euro spre un deceniu pierdut? Va ajunge oare ea la fel ca Japonia până la Abe (Shinzo, premierul nipon), în capcana unei creşteri lente, cu o datorie publică ridicată şi bănci neperformante? Noi nu întrevedem un astfel de risc!', declară Holger Schmieding, economist-şef la banca Berenberg, într-un studiu intitulat 'Europa 2020: Culegând roadele reformei'.
Conform estimărilor sale, peste şapte ani economia europeană va fi mult mai dinamică decât este acum sau de cât a fost înainte de începerea crizei datoriilor. Aceasta din urmă acţionează, de fapt, ca un catalizator de creştere, spune el.
În opinia sa, Portugalia, Irlanda şi Spania, forţate să solicite asistenţă externă, într-o formă sau alta, şi să aplice reforme, au ieşit deja din recesiune, iar economia Greciei este practic stabilizată. În cele din urmă, economiile periferice şi Germania vor stimula creşterea economică în întreaga regiune.
Europa are deja experienţă în soluţionarea situaţiilor de criză. În urmă cu aproximativ treizeci de ani, Margaret Thatcher a transformat Marea Britanie, paralizată de inflaţie şi sindicate, într-o economie modernă bazată pe servicii.
Puterea Germaniei
La începutul anilor 2000, Germania s-a transformat din principalul 'bolnav' al Euro