Cancelarul german, Angela Merkel, a ajuns la un acord, miercuri, cu Partidul Social-Democrat (SPD) pentru formarea unui Guvern comun, la două luni de la victoria sa fără majoritate absolută în alegerile legislative, au anunţat surse apropiate negocierilor pentru AFP.
Acest acord între conservatori (CDU/CSU) şi SPD a fost confirmat ulterior de un grup extins de 75 de negociatori ai celor trei partide reunite. Acesta urmează să fie aprobat de militanţii Partidului Social-Democrat în cadrul unui referendum care va începe în decembrie şi al cărui rezultat este incert.
Dacă baza SPD aprobă acordul, Merkel va fi aleasă la 17 decembrie, de deputaţii din Bundestag, la conducerea unui Guvern de "mare coaliţie" pentru un al treilea mandat de patru ani.
Merkel a acceptat concesiuni majore care ar putea să o ajute să învingă reticenţele militanţilor SPD de a se alia cu un partid de dreapta.
În cursul nopţii, surse apropiate partidelor au declarat că CDU a acceptat crearea unui salariu minim în Germania de 8,50 de euro pe oră începând din 2015, dar că acesta se va aplica în toate domeniile începând din 2017. Numeroase detalii rămân însă de clarificat.
Partidul Social-Demcorat (SPD) a obţinut adoptarea acestei măsuri reprezentative pentru programul său electoral, o condiţie necesară pentru orice acord de coaliţie.
Acest salariu minim va fi o premieră pentru Germania, o ţară care până în prezent se baza pe partenerii sociali pentru a rezolva problemele salariale.
Acesta ar urma să amelioreze puterea de cumpărare a milioane de salariaţi. Potrivit institutului economic DIW, 5,6 milioane de persoane, respectiv 17 la sută dintre salariaţii germani, câştigă în prezent mai puţin de 8,50 de euro.
Aceste creşteri salariale vor merge, de asemenea, în sensul cererilor formulate recent de OCDR şi