Pe lângă investiţiile în reţelele de transport şi distribuţie, mai sunt câteva direcţii pentru realizarea de economii: o bună izolaţie termică a blocurilor (anveloparea pereţilor exteriori, refacerea acoperişului, a tâmplăriei). Totodată, Dalkia Termo Iaşi a făcut şi recomandări concrete pe care fiecare locatar le poate aplica pentru a reduce consumul.
Una din cele mai importante prevederi europene la care trebuie să se racordeze şi Iaşul se referă la utilizarea eficientă a energiei. Uniunea Europeană a decis să îşi asume atingerea a trei obiective în ceea ce priveşte eficienţa energetică până în anul 2020 pentru a combate şi încetini efectele schimbărilor climatice: reducerea consumului de energie prin creşterea eficienţei energetice cu până la 20%, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% şi utilizarea a cel puţin 20% energii regenerabile în mixul de combustibil. Reprezentanţii Dalkia Termo Iaşi au întreprins mai multe acţiuni concrete pentru creşterea eficienţei energetice. În sistemul centralizat de încălzire, utilizarea eficientă a energiei înseamnă un consum redus de combustibili, reducerea noxelor si deci a emisiilor poluante, investiţii în reţelele de transport şi distribuţie, precum şi respectarea “zonelor unitare de încălzire”.
Dezvoltare energetică durabilă
Eficienţa energetică este resursa cea mai ieftină, cea mai disponibilă, cea mai puţin poluantă, contribuind direct la creşterea securităţii alimentării cu energie şi la independenţa energetică a ţării. Conform unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, România are un potenţial de îmbunătăţire a eficienţei energetice de 16-24%, astfel încât se poate susţine o creştere a PIB până în 2020 de 4-6%, respectiv 4,9 – 7,4 miliarde euro, şi aceasta fără un consum suplimentar de energie. În acest context, creşterea eficienţei energetice în sistemele de producere, trans