Consultantul financiar Nick Colas enumeră câteva predispoziţii de ordin psihologic care alterează procesul de decizie
Evitarea acestora este esenţială pentru succesul demersurilor investiţionale
În activitatea investiţională, alegerea între scenarii alternative este de primă importanţă, însă mulţi dintre participanţii la piaţă nu sunt conştienţi că procesul de decizie poate fi afectat de anumite predispoziţii ale gândirii umane, spune consultantul financiar Nick Colas. Într-o scrisoare către clienţi preluată de publicaţia în format electronic Zero Hedge, acesta enumeră zece dintre cele mai importante înclinaţii care distorsionează gândirea umană şi care pot determina erori grave în demersurile investiţionale. Fiecare dintre noi este expus unor preconcepţii pe care este bine să le cunoaştem şi să le diminuăm efectul pentru a nu ne afecta procesul de luare a deciziilor.
10 feste pe care ţi le poate juca mintea
1. Aruncăm prea devreme ancora. O informaţie iniţială influenţează deciziile la sosirea unor informaţii subsecvente. Odată ce ancora este stabilită, există o înclinaţie pentru a interpreta informaţiile ulterioare în jurul acestei ancore. Vânzătorii de automobile, spre exemplu, folosesc această metodă, punând un preţ iniţial pentru ca apoi toate negocierile să se poarte în jurul acestui preţ-ancoră, chiar dacă la început el nu era neapărat unul echitabil.
2. Nu ştim unde este merit şi unde este ghinion. Oamenii de rând tind să atribuie succesul trăsăturilor proprii (talent, abilităţi înnăscute) şi să pună eşecurile pe seama factorilor externi (ghinion). Cercetările arată că se întâmplă invers atunci când este vorba de măsurarea succeselor şi eşecurilor celorlalţi. Lecţia este cu atât mai valabilă cu cât apare o succesiune de succese sau eşecuri. Când avem unele probleme, nu trebuie să ne grăbim să le atribuim ghinion