Cartile bune de economie, in Romania, sunt pasari rare. Cartile interdisciplinare, in care temele economice sunt trecute prin filtrele psihologilor, sociologilor sau filosofilor, sunt si mai rare. Iata de ce atunci cand, saptamana trecuta, la Gaudeamus, un filosof (profesorul universitar doctor Paul Dobrescu, de la SNSPA) s-a prezentat cu o analiza interdisciplinara, ne-am aflat fara indoiala in fata unui eveniment editorial. Si cum cartea sa are nu doar un titlu atractiv – „Un deceniu cat un secol“ –, ci este in intregime atractiva, evenimentul merita consemnat.
Cinci ani de boom (2004-2008) plus cinci ani de criza (2009-2013) se aduna intr-adevar intr-un deceniu cat un secol. Pentru ca acest deceniu a impins lumea sa se schimbe radical, iar pe noi, cei din masa celor sapte miliarde de locuitori ai planetei, ne-a obligat sa ne schimbam stilul de viata.
Cartea lui Paul Dobrescu, aparuta la editura Comunicare.ro, este o carte mai putin obisnuita. Daca ar fi intitulat-o „Un filosof analizeaza economia“ n-ar fi gresit deloc. Si daca autorul crede ca „economia este pe jumatate psihologie“ are si mai multa dreptate. Sau daca se apleaca asupra legaturii stranse intre neoliberalism si un concept larg folosit cum este „fundamentalismul de pe piata“, avem de a face de asemenea cu un demers binevenit, pentru ca pe acest taram e nevoie inca de multe lampi care sa faca lumina. Ca si in raportarile dezvoltare-stat si dezvoltare-piata.
Paul Dobrescu, analizand o criza globala, priveste global. Economia Romaniei nu e examinata distinct. Dar Romania este parte a lumii pe care o analizeaza. Iar lumea e in criza si criza ne impune, acum, o schimbare de model. Intai si intai fiindca banii disponibili pentru investitii, pentru remunerarea muncii si pentru imprumuturi bancare sunt mai putini. Banii castigati din munca, din afaceri, din rente ori din alte surse s-au