Elefantul, vrăbiuța, copilașul și maimuța muncesc cu aprindere la o întreprindere. Sînt și alte animale în repertoriul circului Colosseum – cum ar fi cei doi lei ieșiți din adolescență, care par doi motani tunși pierdut –, dar forța spectacolului nu stă în menajerie, ci în senzații. Circul Colosseum poate fi găsit în parcarea molului Băneasa, într-o zonă pe care Popoviciu n-a mai apucat s-o asfalteze pe banii Primăriei, dar în care Range Roverele care aduc copiii shopping class-ului par să se descurce.
Dacă vrei să stai pe un scaun de plastic la doi metri de bășinile cămilei, plătești 50 de lei. Dacă nu, dai 35 de lei și îți poți instala minorii pe tribuna de lemn negeluit, pe sub care mișună o parte din animalele circului, așteptînd să pice o căciulă sau un portofel. Pînă începe show-ul, poți să stai la rînd la popcorn, apoi poți să faci asta pe tot parcursul reprezentației fără să înaintezi un milimetru, fiindcă vînzătoarea, care e și acrobată, și jongleriță, și dresoarea pitonilor uriași, nu poate servi decît în pauzele dintre numere.
Cu siguranță că ați văzut circul Colosseum și cu alte ocazii. Chiar dacă sub alte nume consacrate grandorii – Globus, Titan, Universale –, cortul lui prăfuit n-a ezitat să răsară din maidanele turismului estival din Bușteni, Sinaia, Căciulata, Eforie, Mangalia, Amara sau Sîngeorz-Băi. Un popor nomad, alcătuit din pitici și saltimbanci bătrîni, din trapeziste trecute și copii orfani, din găini vopsite și tigri maidanezi, tîrăște prin lume mirajul mort în secolul trecut. E un trib care nu acceptă că circul trebuie să treacă și el, ca și presa scrisă, pe online. Totul e scufundat în rugină și improvizație, decorul aduce cu fardul unui pederast octogenar, animalele sînt la fel de jigărite ca dresorii, pînă și clovnii sînt triști. E un bîlci în agonie, a cărui vedere, în loc să te amuze, te întristează ca apariția unui a