Anul 2014 este crucial pentru Republica Modova pentru ca in joc este ruperea probabil decisiva in urmatorii patru ani a R.Moldova din spatiul post-sovietic si racordarea multidimensionala la UE, proces in care Romania poate si trebuie sa aiba un rol decisiv, apreciaza expertul CRPE, Stanislav Secrieru.
Stanislav Secrieru a apreciat, pentru Ziare.com ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova se dezvolta dinamic si probabil sunt la cel mai inalt nivel din ultimii 10 ani. In acelasi timp partile nu au exploatat la maximum potentialul existent si se impun cateva masuri esentiale.
Despre dosarele Rusiei in Romania, ambitiile Moscovei si jocul la doua capete al Ucrainei - Interviu
In primul rand, Romania trebuie sa evite actiuni care submineaza "puterea sa blanda" printre cetatenii R.Moldova, asa cum a facut, spre exemplu, prin ordinul cu privire la masurile speciale de control al bagajelor, ordin care a creat cozi interminabile la vama R.Moldova cu Romania in luna noiembrie, spune expertul CRPE. In acelasi timp, ar fi necesara simplificarea procedurii de eliberarea de vize pentru cetatenii R.Moldova. Comparativ, viza pentru Bulgaria la Chisinau se obtine mai usor decat cea pentru Romania.
In al doilea rand, Romania este un actor din ce in ce mai important pentru asigurarea securitatii energetice a R.Moldova. Recent Transelectrica a finalizat lucrarile de interconectare a sistemelor energetice pe segmental Falciu-Gotesti.
"Romania ar trebui sa accelereze realizarea altor interconexiuni, care vor permite sa creasca potentialul de export a Romaniei in R.Moldova. Aici vorbim despre o situatie castig-castig: R.Moldova diversifica sursele de import, Romania exporta surplus de energie electrica", a explicat Stanislav Secrieru.
Realizarea cat mai rapida a conductei Iasi-Ungheni, a statiei de compresie s