Cancelarul german conservator Angela Merkel a ajuns la un acord miercuri cu social-democratii, la doua luni dupa victoria sa fara majoritate absoluta in alegerile legislative, relateaza AFP.
Acest acord intre conservatorii lui Merkel (CDU/CSU) si SPD ar trebuie sa fie aprobat de militantii social-democrati in cadrul unui referendum organizat la inceputul lunii decembrie, al carui rezultat este incert.
Daca acestia isi dau acordul, Merkel ar urma sa fie aleasa pe 17 decembrie de deputatii din Bundestag, in fruntea unui guvern de "mare coalitie", pentru un al treilea mandat de patru ani.
"Este un pachet de masuri pe care il putem prezenta militantilor nostri si pentru care putem spune da", a declarat secretarul general al SPD, Andrea Nahles.
Merkel a facut cateva concesii majore care ar putea face ca social-democratii sa nu mai fie reticenti la a se alia cu un partid de dreapta.
Nahles a afirmat ca a obtinut crearea unui salariu minim in Germania de 8,5 euro pe ora, incepand cu 2015. Potrivit unor surse, acesta nu ar trebui totusi sa se aplice decat incepand cu 2017 si mai multe detalii ar urma sa fie clarificate.
Social-democratii au facut din aceasta masura, obiectivul principal al programului lor de guvernare, conditie necesara pentru acordul de coalitie.
Salariul minim ar fi o premiera in Germania, o tara care s-a bazat pana in prezent exclusiv pe parteneriate sociale pentru reglarea problemelor salariale.
Ar trebui astfel sa fie imbunatatita puterea de cumparare. Va merge, de asemenea, in sensul cererilor formulate recent de OCDR si FMI de a stimula consumul gospodariile in Germania. Uniunea Europeana, Franta si Statele Unite erau, de asemenea, ingrijorate de aceasta politica salariala prea restrictiva.
Dupa mai mult de o luna de tratative si la incheierea un