După hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, Autostrada Transilvania ar putea fi al doilea proiect major al Ardealului, care ar putea fi încredinţat chinezilor.
Dacă parteneriatul româno-chinez pentru construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti a fost iniţiat, semnându-se deja o scrisoare de confort pentru acest obiectiv, în câteva luni s-ar putea ajunge la o înţelegere similară cu una dintre companiile din China pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania.
Aşa susţine deputatul PSD Aurelia Cristea, care a participat la workshop-ul dedicat infrastructurii din cadrul Forumului Economic China - Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti. „Forumul a fost o ocazie pentru atragerea de investiţii, iar Transilvania a reprezentat un punct de interes pentru participanţii din China. Există deja o scrisoare de confort semnată de directorul de proiect pentru construcţia hidrocentralei şi vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation, care este printre cele mai mari companii de construcţii din lume. Partea chineză s-a arătat interesată şi de construirea autostrăzii Transilvania, care este analizată acum ca o posibilă investiţie. Dan Şova şi-a început prezentarea din cadrul workshop-ului cu autostrada Transilvania", a declarat Cristea. Deputatul social-democrat a participat în calitate de membru al comisiei de buget, finanţe şi bănci a Camerei inferioare.
Cristea spune că interesul părţii chineze pentru autostradă a fost unul real, dar pentru acest proiect nu s-a semnat încă un document deoarece încă nu s-a găsit formula optimă în care investitorul chinez s-ar putea implica. „S-a convenit că mai sunt necesare evaluări pentru a găsi varianta cea mai bună, concesiunea sau parteneriatul public-privat.
Trebuie analizate fluxurile financiare prognozate, ritmul în care se vor construi tronsoanele încă neexecutate pentru că Turda-Sebeş va fi gata la un termen, S