Din cei peste o mie de copii care se adresează anual după ajutor la spitalul din Criuleni, o treime sunt din regiunea transnistreană.
La spitalul raional de la Criuleni a fost renovată secţia de pediatrie cu banii Uniunii Europene. Într-un proiect pentru întărirea încrederii între malurile Nistrului, Bruxellesul finanţează renovări la opt instituţii medicale la care vin pacienţi de pe ambele maluri. Relatează Diana Răileanu:
Acum un an, părinţii care veneau să-şi trateze copiii la spitalul raional din Criuleni trebuiau să înfrunte nu doar boala, dar şi sărăcia din saloane. Realitatea de atunci mi-a descris-o Tatiana Razlovan, mama unui copil care a fost tratat de bronşită toamna trecută şi a revenit în spital, cu aceeaşi boală, şi în acest an:
Tatiana Razlovan x Tatiana Razlovan „Var pe pereţi, pe jos în loc de plitkă era podeaua de lemn, ferestrele vechi prin care sufla vântul, paturile de setcă. Apă caldă nu era, încălzeam apa în vas mai mare şi mergeam cu sticlele la veceu, stăteam în rând, un veceu era nu două ca acum. Acum este baie, e mult mai bine.”
Femeia ştie că secţia de pediatrie a fost renovată pe banii Uniunii Europene. Are chiar propria explicaţie pentru investiţia occidentului în sistemul medical moldovenesc:
„Pentru că le e jale de noi. Pentru că ei văd ce se întâmplă în ţara asta, ţara e mică, populaţia nu prea are de lucru, nu are nimic, nici Guvernul nu are bani de unde să ia, din aceste motive ne ajută.”
Presupunerea Tatianei Razlovan oglindeşte situaţia în care se află cei mai mulţi dintre managerii spitalelor din ţară. Deseori, aceştia reuşesc să modernizeze o parte din spaţiile instituţiilor, apelând la ajutorul donatorilor internaţionali şi al oamenilor de afaceri din localitate. Directorul spitalului raional din Criuleni, Grigore Urâtu confirmă că în prezent se poate