Chinezii vor să importe de la noi 500.000 de vaci, 3 milioane de porci şi 3 milioane de oi
Frumosu (FNSIA): Vom putea exporta carne de porc către China la capacitate maximă în 1 - 2 ani
Minea (Romalimenta): La bovine poate dura aproximativ 7 - 8 - 10 ani, dacă vrem să multiplicăm cele aproximativ 300.000 de bălţate româneşti
Zootehnia românească ar putea fi revigorată în totalitate cu ajutorul investiţiilor din China, dacă aceşti bani vor fi folosiţi pentru a repopula fermele de animale şi pentru a cultiva întreaga suprafaţă agricolă a ţării, astfel încât să li se poată asigura hrana. Apreciind încheierea acordurilor abia parafate între oficialii români şi chinezi, producătorii de carne sunt însă rezervaţi în privinţa posibilităţii României de a livra, începând cu 1 ianuarie 2014, cantitatea de carne cerută de partea chineză, subliniind că, după restricţii la export de mai bine de opt ani, România aproape a rămas fără piaţă de desfacere, motiv pentru care s-a diminuat capacitatea de producţie a cărnii de porc.
"Aceste acorduri vor fi extraordinare pentru România în momentul în care se vor concretiza în contracte, dar, deocamdată, nu suntem capabili să furnizăm întreaga cantitate care ne-a fost cerută. România poate face acest lucru într-unul, doi ani dacă ne punem foarte tare pe treabă. În prezent avem 3,5 milioane de porci şi importăm aproximativ 10 milioane de capete. Cererea de vită de lapte ar putea fi onorată în proporţie aproximativă de 30%, care va creşte după anul 2015 când se va liberaliza piaţa laptelui. Şi la ovine există potenţial, dar nu atât de mare pe cât vrea China. Guvernele au distrus fermele zootehnice după Revoluţie. În anii '90 aveam 10 milioane de porci la fermele de stat şi alte 10 milioane de capete în gospodăriile ţărăneşti", a declarat pentru Curierul Naţional Dragoş Frumosu, preşedinte al Federaţiei Naţionale